Activitatea constă în implementarea timp de 24 de luni a unui set de demersuri pro-ocupare menite să optimizeze premisele de inserție pe piața muncii grupul țintă.

Activitatea de furnizare a serviciilor pro-ocupare pentru grupul țintă se realizeazăa cu aportul ambilor parteneri și se derulează pe parcursul a 24 de luni, include trei subactivități și vizează eficientizarea premiselor pro-ocupare post liberare.

Setul de masuri pro-ocupare consistă din următoarele:

  • ateliere de sondare a intereselor ocupaționale;
  • sesiuni de dezvoltare a soft-skills-urilor pro-ocupare;
  • ședinte de consiliere pentru încurajarea atitudinilor pro-ocupare;
  • programe de formare a competențelor profesionale.
A 2.1. Sondarea intereselor ocupaționale și derularea sesiunilor de dezvoltare a soft-skills-urilor pro-ocupare
Grupul țintă al proiectului constituit din persoane private de libertate participă în decursul celor 24 de luni de implementare a subactivității la sesiuni individuale sau organizate în grupuri de maxim 6 persoane, de sondare a intereselor ocupationale pe de o parte si de dezvoltare a soft-skills-urilor pro-ocupare, prin ateliere de lucru de forma jocurilor de rol ori a interviurilor semistructurate. Se organizează ateliere de sondare a intereselor ocupationale si sesiuni de dezvoltare a soft-skill-urilor pro-ocupare, iar derularea este individuală sau în grupuri de maxim 6 persoane. Demersul de dezvoltare a soft-skills-urilor constă în ateliere de învățare ludică prin jocuri de rol semistructurate pe tematici semnificative precum munca în echipă, comunicarea eficace, flexibilitatea comportamentală, rezolvarea situațiilor problematice, soluționarea conflictelor etc.
A 2.2. Acțiuni de sprijin pentru optimizarea șanselor de inserție pe piața muncii
Celor 635 de persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Aiud și membrilor grupului de suport social al acestora care se constituie în grupul țintă de proiect, au puse la dispoziție pe parcursul a 24 de luni sesiuni de informare și consiliere menite să le faciliteze șansele de inserție pe piața muncii post-liberare și din dinamica vieții zilnice. Operaționalizarea se face prin ateliere de lucru individuale sau în grupuri de maxim 6 persoane, iar persoanele vizate sunt prioritar cele care în perioada următoarelor 6 luni vor intra în comisia de propunere de liberare. Pentru grupul țintă format din membrii grupului de suport social al persoanelor private de libertate se organizează ședințe individuale de consiliere pentru încurajarea atitudinii pro-ocupare, în contextul operationalizarii vizitei la persoana privată de libertate, în conformitate cu protocolul Penitenciarului Aiud.
A 2.3. Creșterea nivelului de competențe profesionale prin derularea de cursuri de formare profesională
Grupului țintă format din persoane private de libertate, îi este disponibilă o activitate de formare profesională în domeniul construcțiilor pentru 60 de persoane. Cele 2 cursuri organizate vor fi de Lucrător instalator pentru construcții și de Lucrător în structuri pentru construcții, ambele cu nivel de acces de 8 clase absolvite și cu durată de 360 de ore, din care 120 de teorie și 240 de practică. Absolvirea cursului și promovarea examenului de către cele 60 de persoane participante se va solda cu obținerea unui certificat de calificare. Vor fi organizate 5 grupe de formare a câte 12 persoane fiecare, calificate în cadrul activității pro-ocupare din cadrul proiectului. Vor fi achiziționate materiale și echipamente specifice care vor fi utilizate pentru organizarea modulelor de teorie și practică.
Previous
Next